Alles wat je moet weten over het ontstaan van alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier (en andere alcoholvrije dranken) hebben in de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Daarom vonden wij het leuk om eens te verdiepen in de geschiedenis van alcoholvrij bier. Zo vermelden wij in dit artikel wanneer het eerste alcoholvrij biertje op de markt kwam, waarom het wel of geen succes werd, waarom alcoholvrij bier de afgelopen jaren zo populair zijn geworden en lees je wat in Nederland en andere Europese landen als alcoholvrij bier wordt beschouwd. Bier mag namelijk als alcoholvrij bier worden verkocht, ook al is het niet helemaal alcoholvrij. 

De definitie van alcoholvrij bier in Nederland

Alcoholvrij bier, ook wel bekend als maltbier, mag in Nederland maximaal 0,1% alcohol bevatten. Het kan dus voorkomen dat je ergens een alcoholvrij biertje besteld en er toch alcohol in zit. Echter, dit is een zeer kleine hoeveelheid, waardoor je het effect van alcohol niet zult ervaren. Toch zijn er genoeg mensen die om wat voor reden dan ook alcohol willen vermijden. Daarom adviseren je om tijdens het boodschappen hier goed op te letten of dit na te vragen aan de ober wanneer je een alcoholvrij biertje buiten de deur besteld. 

Nederland is dus behoorlijk streng als het gaat om het verkoop van bier als alcoholvrij bier. In het buitenland zie je dat brouwers zich aan minder strenge eisen hoeven te houden. Zo zijn er landen, waaronder België en Duitsland, waar bier als alcoholvrij bier mag worden verkocht wanneer het minder dan 0,5% alcohol bevat. Verder hanteert Spanje een grens van 1,0% en in Italië en Frankrijk mogen brouwers bier als alcoholvrij bier aanduiden wanneer het maximaal 1,2% alcohol bevat. Kortom, Nederland hanteert een veel strengere grens dan veel andere Europese landen als het gaat om de verkoop van alcoholvrij bier.

De populariteit van alcoholvrij bier in de afgelopen jaren 

Hierboven heb je kunnen lezen wanneer bier als alcoholvrij bier verkocht mag worden. Nu zullen wij in het kort vertellen over de groei van alcoholvrij bier in de afgelopen jaren. Want dat alcoholvrij bier flink aan populariteit heeft gewonnen staat buiten kijf. Zo werd er in Nederland in 2010 ongeveer voor 12,5 miljoen liter alcoholvrij bier gedronken. In 2020 betrof het al zo’n 68 miljoen bier. Dit is dus een groei van meer dan 500% en het was ongeveer 5% van het totale biervolume. Hoewel het marktaandeel dus relatief klein is, wordt door sommige experts verwacht dat in een jaar of tien, het marktaandeel van alcoholvrij bier rond de 30% zal liggen. Daarnaast groeit het aantal Nederlanders dat bewuster met alcohol omgaat en ervoor kiezen om zowel alcoholvrij bier als bier met alcohol bier te drinken. 

De gezondheidsaspecten van alcoholvrij bier

De populariteit van alcoholvrij bier ontstaat natuurlijk niet zonder reden. De afgelopen paar decennia is steeds meer duidelijk geworden over de gezondheidsrisico’s van alcohol en zijn veel Nederlanders daar ook bewuster van geworden. Hoewel we niet adviseren om dagelijks meerdere alcoholvrije biertjes te nuttigen, is het een veel beter alternatief ten opzichte van bier met alcohol. Zo kan alcohol een negatief effect hebben op je nieren en loop je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat alcoholvrije bier ook een stuk minder calorieën.

Naast alcoholvrij bier bevat ook alcoholvrije wijn veel minder calorieën en suikers. Wij hebben op onze website een artikel geschreven over welke alcoholvrije wijnen je tijdens het afvallen het beste kunt drinken. 

Wanneer is alcoholvrij bier ontstaan?

Nu zijn we aangekomen bij de vraag waarvoor je hoogstwaarschijnlijk dit artikel hebt bezocht, namelijk wanneer het eerste alcoholvrij bier is ontstaan. Het eerste alcoholvrij bier werd in Nederland in 1918 gebrouwd en kwam op de markt onder de naam “Malto”. Het was destijds gericht op jonge mensen en sporters. Het komt misschien als een verrassing dat het eerste alcoholvrije biertje meer dan honderd jaar geleden op de markt kwam. Echter, wie denkt dat het direct aansloeg, heeft het mis, want “Malto” verdween al snel uit de schappen. 

Malto bier

Het eerste alcoholvrije bier “Malto” werd dus meer dan honderd jaar geleden gebrouwd door de Amersfoortse brouwerij De Phoenix. Het kwam in 1918 voor het eerst op de markt en voor een relatief korte periode sloeg het aan onder sporters, maar uiteindelijk besloot de Amersfoortse brouwerij te stoppen met brouwen van het eerste alcoholvrije biertje. Tegenwoordig kunnen brouwerijen alcoholvrij bier een zeer lekkere smaak meegeven, welke relatief veel overeenkomen met dat van bier met alcohol. In 1918 was dat minder het geval en werd het minder gezien als een alternatief voor bier.    

Het eerste alcoholvrij biertje van Heineken 

De Amersfoortse brouwerij De Phoenix bracht dus met “Malto” het eerste alcoholvrije biertje in Nederland op de markt. Nederlands bekendste en grootste bierbrouwerij was er niet zo vroeg bij. Zo kwam Heineken in maart 2017 pas voor het eerst met een alcoholvrij biertje op de markt, genaamd Heineken 0.0. In diezelfde maand was ook het eerste alcoholvrij biertje van Grolsch in de schappen te vinden. 

Echter, Heineken probeerde al eerder de markt te veroveren met alcoholvrij bier. In de zomer van 1988 lanceerde Heineken onder de naam Buckler voor het eerst alcoholvrij bier. Nadat cabaretier Youp van ‘t Hek het merk in zijn oudejaarsconference op de hak nam, daalde de verkoopcijfers van het merk enorm. Onder andere hierdoor werd uiteindelijk besloten om Buckler niet meer in Nederland te verkopen. In andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, is Buckler nog steeds te verkrijgen.